Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Το παρακάτω θέμα θα το χαρακτήριζα σαν θέμα μέτριας δυσκολίας, σίγουρα ευκολότερο από προηγούμενα, χωρίς να λείπουν όμως και τα σημεία που χρειάζονται και γνώση, αλλά και ιδιαίτερη προσοχή.
Πιο πολύ θα έλεγα πως πρόκειται για μια άσκηση πάνω στις μετατροπίες, μιας κι εμφανίζονται αρκετές.
Συγκεκριμένα:
  • Προσοχή στο ελλιπές μέτρο που πρέπει να εναρμονιστεί με V βαθμίδα.
  • Το διάστημα της 7ης μικρής στα μέτρα 3  και 8 ανήκει σε ΜΙΑ ΣΥΓΧΟΡΔΙΑ (όπως άλλωστε και σε κάθε διάστημα 7ης, όπως και σε κάθε αυξημένο ή ελλατωμένο διάστημα του δοσμένου). Στη συγκεκριμένη περίπτωση (7η μικρή) εναρμονίζεται με V7.
  • Στον 3ο παλμό του 4ου μέτρου το σι αναίρεση- μι ύφεση (4η ελατωμένη) πρέπει να εναρμονιστεί με V7/13. Κάτι παρόμοιο πρέπει να γίνει και στο μέτρο 12.
  • Όταν έχω εναρμόνια μετατροπία (όπως π.χ. στα μέτρα 15-16) προσοχή στις νότες που δημιουργούν το εναρμόνιο ημιτόνιο. Εάν πρόκειται για προσαγωγέα έχω ημιτονιακή κίνηση προς τα πάνω, ενώ αν πρόκειται για 7η ή 9η, βηματική κίνηση προς τα κάτω.
  • Προσοχή στις αποτζιατούρες (επερείσεις). Ένα μικρό legato μεταξύ δύο νοτών που απέχουν μεταξύ τους τόνο ή ημιτόνιο (όπως στους 2 πρώτους παλμούς του 5ου μέτρου) είναι ικανή, όχι  όμως και αναγκαία συνθήκη, για να θεωρήσω τον πρώτο φθόγγο απατζιατούρα και τον δεύτερο πραγματικό.
  • Τέλος, κάντε μια μικρή επανάληψη στο κεφάλαιο που αφορά τις αλλοιωμένες συγχορδίες και κυρίως τις συγχορδίες 6ης αυξημένης.
 Καλή μελέτη.

Θοδωρής Μπρουτζάκης
 thodorisbroutzakis@gmail.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.